Kreirajte račun

Polizdelki

Za izdelavo gotovega klobuka iz zajčje ali kunčje dlake, zahteva postopek izdelave preko 70 faz. Približno polovico faz, od polizdelka – polst, ko ima ta še obliko tulca, opravimo v naši delavnici. Vsi naši polizdelki so izdelani v EU po veljavnih EKO standardih.

Kvaliteta polsti se razlikuje glede na vrsto in del kože, s katerega je dlaka odstrižena. Najboljšo dlako dobimo s hrbta zimske kože divjega zajca, najslabšo pa s trebuha letne kože domačega kunca.

Na predhodno pripravljeni suhi koži se dlaka kemično obdela (podobno kot las pred barvanjem), šele nato se dlaka striže s kože. Sledi čiščenje in mešanje dlake ter phanje (prosti nalet dlake na perforiran stožec), kjer polst dobi prvo obliko tulca. Pri polstenju (prepletanje dlak ob prisotnosti mehanskega tlaka in kisle vroče vode) se polst zgosti in velikost tulca približno trikrat zmanjša. Med polstenjem potuje tulec ca 100x skozi mnogovaljčni stroj in vsakokrat ga je potrebno ročno zasukati/obrniti. Sledi barvanje, oblikovanje, površinska obdelava in apretiranje tulca. Po omočenju in parjenju (ko je tulec moker in vroč, vezi med dlakami popustijo) se tulec oblikuje na kalupu. Ko se posuši, sledi rezanje roba krajca in opremljanje (prišivanje notranjega in zunanjega traku ter obrobe ali zarobe) klobuka.

Za izdelavo enega klobuka iz zajčje ali kunčje dlake, se potrebuje 5 do 10 suhih kož.

Izložba ročno izdelanih klobukov različnih barv in velikosti
Izložba več klobukov postavljenih eden nad drugim pastirski
Ženski klobuki v črnih modrih in rdečih barvah
Različni ročno izdelani klobuki
Back to Top